#Dekkariviikko 12.6.-18.6.

Facebookissa Atenan sivuilla voit käydä 18.6. asti osallistumassa dekkariviikon arvontaan. Lainatakseni Veikkauksen vanhaa mainosta ja siinä esiintyvää Ferdinand Junttilaa: vain osallistumalla (mainoksessa: veikkaamalla) voit voittaa. Iäkkäämmän puoleinen Junttila nojaili mainoksessa portugalilaiseen puiseen kalastajaveneeseen, allekirjoittanut voisi nojailla vaikka Ylöjärven Leija-kirjaston dekkarihyllyyn?!

Olen viettänyt tuplalomaa toista viikkoa; palaan sosiaalityön pariin ensi maanantaina ja kirjoitushommiin ehkä ennen sitä. Viime viikko soljahti Sveitsissä, mistä syystä kelloa piti siirtää mennessä tunti taaksepäin ja sama määrä toiseen suuntaan paluumatkalla. En ole vielä muutama päivä Suomeen paluun jälkeen toipunut aikaerosta. Asiaan saattaa vaikuttaa myös keskellä yötä tapahtunut lennolta kotiutuminen. Mitä matkaan tulee, se oli oikein hyvää siedätyshoitoa korkeiden paikkojen kammolleni – kävimme sentään patikoimassa parin kilometrin korkeudessa Alpeilla. Lähtötohinoissa, Helsinki-Vantaalla koneeseen noustessa, kohokohdaksi muodostui kansanedustaja Paavo Arhinmäen kohtaaminen silmät pyöreinä ja suumonttu auki… Paavosta ei ehkä ollut mukavaa olla toisten pällisteltävänä. Käyttäytyminen oli kuitenkin maltillista, eikä kukaan hinkunut koko kansan Paavolta yhteistä selfie-kuvausta tai yrittänyt ruokkia häntä makupaloilla takavasemmalta. Mikä hienointa, Paavokaan ei riehaantunut mauttomuuksiin. Olisin kyllä halunnut nähdä häneltä live-esityksenä tv:stä tutun takinkäännöksen.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallisesti dekkariviikkoa, mikä tuo muassaan erilaisia kyseisen genren tapahtumia ympäri Suomen. Sosiaalisessa mediassa on oma pöhinänsä, josta erityisesti mainittakoon kirjabloggaajien dekkariaktiviteetti kuluvan viikon aikana. Hukkuneet pääsi siitä osalliseksi heti maanantaina Annelin lukuvinkkien kirja-arviossa. Pieni varoituksen sana Annelin positiivishenkisestä arviosta: se sisältää suomenennätystä hipovan määrän juonipaljastuksia! Rohkeimmat lausukoot “Mellon” ja astukoot sisään: http://annelinlukuvinkit.blogspot.fi/2017/06/melentjeff-jaakko-hukkuneet.html (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Loma on parasta kirjoitusaikaa. Sattui tällä kertaa käymään niin, että Hukkuneiden jatko-osa on tähän saakka kirjoitetun tekstin osalta niin sanotusti lausuntokierroksella. Odottelen kommentteja ja sen jälkeen kirjoittaminen jatkuu. Hukkuneista ei tule trilogiaa, mutta Paula Korhonen, Annmari Akselsson, Kalle Nordin ja muut kumppanit saavat toivottavasti ratkaista vielä montaa kimuranttia rikospähkinää tämän kahden kirjan mittaisen avauskertomuksen jälkeen.

Tänään luen loppuun Markus Ahosen rikosromaanin Sydämenmurskajaiset (WSOY). Pidän tavattoman paljon hänen kirjoitustyylistään ja juonen rakentelusta. Nämähän ovat täysin makuasioita, mutta minä kyllä tykkään. Uskaltaudun myös suositella vilkaisemaan Youtuben puolella kirjailija J.P. Koskisen Kult TV:tä, joka on todellinen kulttuuriteko kaikki tyynni! Hänellä on myös usein mielenkiintoisia kirja-alan ammattilaisia haastateltavana.  J.P. Koskisen omat kirjalliset ansiothan taas tunnetaan.

Sveitsissä kahvi löytyi Starbucksista, mutta nimi ei osunut koskaan kohdilleen eli oli yleensä JAKO. Hyvin pieni kuriositeetti se… Sainhan sentään jokunen vuosi sitten eräältä isolta kustantamoltakin hylkykirjeen otsikolla: Hyvä Jaakki, emme tällä kertaa blaa blaa blaa – Ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä. No, hoidin homman Zürichissä suomalais-vatikaanisella aksentilla ja meni yllättävän lähelle: