Juicen kirjastossa

Sain tilaisuuden tutustua Juicen kirjastoon, kun smackthejack.net -sivusto haastatteli minua siellä Hukkuneet-kirjani tiimoilta. Alun perin suunnittelimme, että istuskelisin haastattelun ajan Juicen tuolissa, mutta kirjastoon kahville saapunut puhelias ikäihmisten ryhmä sai meidät siirtymään suunnitelmaan K eli Juicen kirjaston kyökkiin.

Mikä ihmeen Juicen kirjasto?

Kirjasto sai alkunsa, kun Juice Leskinen halusi lahjoitettavan kotikirjastonsa 2300 suomenkielistä nidettä Viola-kodille taiteilijan kuoleman jälkeen: “Kirjat sijoitettiin vuonna 2011 valmistuneeseen Pellavantorin juhla- ja kokoustilaan, joka sai nimekseen Juicen kirjasto. Sen logon on suunnitellut Leena Järvinen.” (http://viola-koti.fi/juicen-kirjasto/)

Kirjastossa on esillä myös muuta Juice Leskiseen liittyvää esineistöä. Tänä kesänä Tampellan Pellavantorin kupeessa sijaitseva kirjasto on ensimmäistä kertaa säännöllisesti avoinna kesäkuussa ja heinäkuussa viitenä päivänä viikossa eli keskiviikosta sunnuntaihin kello 12–17.  Vielä ehdit siis piipahtaa Juicen kirjastossa vaikkapa kahvilla, osoitteessa Pellavantori 2 B. Paikalla on aukioloaikaan myös henkilö, joka osaa kertoa kirjastosta ja Juicesta.

Videohaastatteluni voit seurata täältä (kesto 11:28): http://www.smackthejack.net/onnigideon/49052

Toki Juicen tuoli täytyy esitellä: Siinä on hyvin mukava istua… pehmeä tuntuma, pyöreähköt ja silti ryhdikkäät muodot ja nojat. Antaa sopivasti levollisen, viipyilevän olon – et haluaisi nousta tuolista. Suositeltavaa istua hyvä kirja mukana. Kulloisenkin istujan mielialasta riippuen istumakokemus voisi yhtä hyvin olla vivahteikas ja tanniininen; kenties pirskahteleva tai lempeän hedelmäinen?!

Luulen, että Perhe on pahin -tv-sarjasta löytyvä Archie Bunkerin nojatuoli yltäisi hyvin lähelle samaa kokemusta. Sillä erotuksella, että Juicen kirjastossa kukaan ei kutsunut minua läskipääksi polakiksi, eikä hätistänyt nousemaan tuolista.