Terveisiä Sveitsistä!

Lesetour Jaakko Melentjeff

Niin, terveisiä Sveitsistä! Kiersin Antium Verlagin väen kanssa Sveitsiä 19.9.-26.9.2018 yhteensä seitsemässä eri tilaisuudessa. Reissussa oli mukana myös vaimoni ja hänen teini-ikäiset tyttärensä, joten yhdistimme vierailuihin myös lomailua, joskin täysin vapaita välipäiviä osui vain kaksi. Minulle tämä matka oli tietenkin ensisijaisesti työmatka eli kirjailijavierailu. Lensimme Sveitsiin ja Zürichiin jo tiistaina 18.9., missä meitä oli vastassa Antium Verlagin kustantaja Beat Hüppin. Hän saattoi meidät majapaikkaamme Weeseniin, Hotel Schwertiin. Hotellin omistaja kävi jututtamassa meitä pariinkin otteeseen aamiaisella ja puhui varsin sujuvaa suomea; kävi ilmi, että hänen vaimonsa on suomalainen.  Mitä hotelliin tulee, hotellin omistaja kertoi sen olevan Sveitsin vanhin hotelli, jonka vanhin osa oli rakennettu jo 1400-luvulla. Huoneemme oli juuri tuolla vanhalla puolella. Uusi puoli oli rakennettu vain 200 vuotta sitten! 1800-luvulla hotellissa asui jonkin aikaa säveltäjä Franz Liszt: hän sävelsi tuolloin teoksen, innoittajanaan Walensee-järvi, jonka rannalla hotellimmekin sijaitsi.   

Ensimmäinen lukutilaisuus eli lesung pidettiin 19.9. keskiviikkona Winterthurissa, Werkstatt-Ladenissa, jota tilaisuutta isännöi SVFF, Gruppe Zürich. Paikalle saapui mukavasti väkeä, voittopuolisesti suomalaisia, ja tilaisuuden jälkeen oli leppoisaa aikaa vaihtaa Sveitsin ja Suomen kuulumisia iltamyöhään asti. Virallisen osuuden haastattelijana toimi kirjailija Helena Väisänen. Palasimme hotellille Weeseniin vasta puoliltaöin. Jokaisessa lesungissa luimme tekstinäytteitä kirjastani, minä suomeksi ja herra Hüppin saksaksi. Lisäksi taustalla pyöri kuvaesitys kirjan tapahtumapaikoilta, joista toisinaan kerroin jotain selventävää. Hüppin esitti myös kysymyksiä kirjaan ja kirjoittamiseen liittyen, ja lopuksi oli aina myös yleisöllä mahdollisuus tehdä kysymyksiä. Yleisön kysymyksiä tulikin ilahduttavan paljon melkein jokaisessa tapahtumassa.

Torstaina 20.9. oli sitten vuorossa Die Ertrunkenen -kirjan julkaisujuhlat Pfäffikon SZ:ssä. Tapahtumapaikkana oli paikallisen lukion auditorio. Virallisen ohjelman jälkeinen tarjoilu sai suut messingin lisäksi makeaksi, suolaista unohtamatta. Ilta venähti jälleen pitkäksi, ennen kuin palasimme majapaikkaamme Weeseniin. Perjantaina 21.9. oli vuorossa kaksi tilaisuutta, joista ensimmäinen pidettiin iltapäivällä pohjoisessa Sveitsissä aivan Saksan rajalla Kesswil TG:ssä, Little Finlandissa.  Paikalla oli innostunut suomalaisvoittoinen kirjojen ystävien ryhmä. Sieltä sitten kiiruhdimme automatkalle ja Baseliin. Tällä kertaa illan tilaisuuden järjesti SVFF, Gruppe Basel, ja vastaanotto oli sielläkin mitä sydämellisin, pienestä myöhästymisestämme huolimatta. 

Lauantai oli vapaapäivä, ja jäimmekin perjantai-iltana oman retkikuntamme kanssa yöksi Baseliin, josta matkasimme lauantaiksi Interlakeniin. Vaimoni puhuu erinomaisesti saksaa, hän asui 1990-luvulla kymmenisen vuotta Frankfurtissa, ja Interlakenissa eräässä infopisteessä virkailija kysyi häneltä kiinnostuneena: “Onko kaikilla suomalaisilla kodeissaan sauna?” Vaimoni sitten vastasi hänelle totuudenmukaisesti ja lisäsi vielä, että monilla on myös kesämökki ja sielläkin sauna. Emme ehtineet ulko-ovesta pihalle, kun virkailija jo selitti selkämme takana kollegalleen: “Ajattele, niillä on kaikilla sauna!”

Sunnuntaina 23.9. oli vuorossa matka Berniin, jossa pidimme lesungin ONO, Bern -nimisessä kulttuurikehdossa. Tällä kertaa paikalla oli vain saksankielisiä kuulijoita. Paluu hotellille venähti jälleen kerran pitkälle yöhön. Maanantaina 24.9. matkasimme Risch-Rotkreutz ZG:hen, jossa lukutilaisuus oli järjestetty paikallisessa kirjastossa. Väkeä tuli todella kivasti ja tilaisuuden jälkeinen vapaampi osuus vierähti keskustelutuokioineen jälleen pitkälle iltaan. Ihmisten kiinnostus ja ystävällisyys kaikkialla oli yleensäkin varsin häkellyttävää.

Tiistaina oli matkan toinen vapaapäivä, jolloin suuntasimme junalla Appenzelliin. Kyllä se on ihan nätin idyllinen kylä, mutta parin tunnin kävelykierroksen jälkeen päätimme palata Weeseniin lepäilemään. Keskiviikkona 26.9. oli nimittäin vuorossa vielä yksi vierailu, tällä kertaa Lachen SZ:iin, jossa pidimme lukutilaisuuden kirjakaupassa. Ilahduttavan paljon tuli sinnekin kuulijoita kiertueemme päätöstilaisuuteen. Seuraavana aamuna torstaina oli aikainen herätys klo 5 paikallista aikaa ja siirtyminen lentokentälle Zürichiin, josta palasimme kotiin Suomeen aamupäivälennolla Finnairin sinivalkoisin siivin. Perillä Helsinki-Vantaalla odotti tuulinen päivä ja reilun kymmenen asteen lämpötila, joskin se tuntui hieman vilpoiselta Sveitsin yli kahdenkymmenen asteen päivälämpötilojen jälkeen.

Kiitos Antium Verlag, kiitos Sveitsi! Wir kommen wieder.

Linkki saksankieliseen lehdistötiedotteeseen kiertueesta:

http://schwyzkultur.ch/artikel/ein-finnischer-autor-auf-lesereise-lachen-sz_AXVULHf?