5.5.2019

Toukokuun puolellakaan emme välttyneet lumisateelta, mutta kesää kohti mennään. Pidin kuunvaihteessa viikon vuosiloman, joka päättyy tänään. Lomailusta ei ole juuri kerrottavaa, mutta muutoin huhtikuussa kyllä ehti tapahtua yhtä jos toista. Kuten otsikossa jo paljastuu, Papin kosto on nyt saatavissa äänikirjana, ja sen lukijana on Aku Laitinen. Äänikirjaa myy Elisa Kirja, ja jos haluat tutustua siihen tai hankkia sen, klikkaa linkkiä täällä: https://kirja.elisa.fi/aanikirja/papin-kosto.

Äänikirjan julkaiseminen oli todella tervetullut yllätys, varsinkin kun kuulin siitä vasta hieman ennen sen ilmestymistä. Olin itsekseni toivonut, että Papin kostosta tehtäisiin myös äänikirja, mutta olin jo sopeutunut ajatukseen ettei niin tapahdu. Uutinen siitä aiheutti sisäistä ilakointia. Äänikirjat nimittäin ovat rantautuneet hyvin suomalaiseen kirjallisuuteen ja niitä kuunnellaan paljon. Papin koston ilmestymisen myötä useampikin tuttava on kysäissyt, saisiko sitä äänikirjana. Tällä hetkellä Elisa Kirja myy Papin kostoa äänikirjana yksinoikeudella, mutta aika näyttää, tuleeko se laajemmaltikin saatavaksi.

Huhtikuussa teimme pääsiäisen pituisen kaupunkilomamatkan Prahaan, jossa kävimme myös Hukkuneet -kirjan tapahtumapaikoilla. Shakespearen kirjakauppa oli entisellä paikallaan muutaman kymmenen metrin päässä Kaarlensillalta, ja onhan se kyllä näkemisen arvoinen kirjapuoti. Tällä kertaa kirjakaupan alakerrassa oli useampikin asiakas lukemassa kirjoja. Nautimme hetken aikaa kirjakaupan ilmapiiristä ja otimme muistoksi muutaman valokuvan. Jos tarkkoja ollaan, Hukkuneet -kirjassa kirjakaupan yläpuolella ylimmässä kerroksessa oli kaksosten vuokraama huoneisto.

Sää Prahassa oli täydellinen eli joka päivä oli täysin sininen taivas ja yli 20 astetta lämmintä. Turisteja oli tietenkin paljon, mutta siitä huolimatta oli suurenmoista viettää aikaa tässä historiallisessa kaupungissa. Hotellimme Kampa Garden oli aivan Kaarlensillan välittömässä läheisyydessä. Oikeastaan kaikki keskeiset kohteet olivat kävelymatkan etäisyydellä. Hotelli itsessään oli sellainen perushotelli kolmella tähdellä, jossa oli kyllä ihan kelpo aamupala. Pääsiäisen teemaan ajankohtaisesti stemmasi hyvin, että leikkauskuntoinen lonkkani huusi hoosiannaa yötä myöten, sillä se ei lainkaan tykännyt runsaasta kävelemisestä. Viitteitä tästä tuli jo Suomessa, mutta kivuliaisuus tuli silti hieman yllätyksenä. Itse asiassa tarkoitus oli ottaa mukaan urheilullinen vaeltajien kävelykeppi, mutta unohdin sen kotiin. Kepin saa kätevästi säädettyä joko Hobitteja tai muuten vain lyhyehköjä samoajia varten 30 cm pituiseksi tai sitten riittävän pitkäksi kaltaiselleni 179,5 cm pituiselle vaeltajalle. Niin, valitettavasti iän myötä olen kutistunut ratkaisevan puoli senttiä ja olen enää hiukan yli 170 cm pituinen, nyyh. Kirjakaupasta vielä pari sisäkuvaa, ensin katutasosta ja jälkimmäinen alakerrasta:

Kirjoja löytyi monilla kielillä, mutta suomenkielisiin kirjoihin emme törmänneet. Nukkavierusta miehestä kassan takana tuli elävästi (hyvä niin) mieleen taannoisen klassikkoleffan Notting Hillin kirjakauppa ja Hugh Grantin tähdittämän kirjakauppias William Thackerin työpari Martin. Ainakaan meidän visiittimme aikana Shakespeariin ei kuitenkaan eksynyt miljoonatuloluokan näyttelijätärtä kosiomatkalla, kainalossaan melkein yhtä kallis taulu. Jos et ole nähnyt kyseistä elokuvaa, onnistuin kaiketi spoilaamaan yhden tunteikkaimmista kohtauksista sangen hyvin, kiitoksia vain.

Kuten näkyy, ihmiset hakeutuivat kirjakauppaan lukemaan, luultavasti omia kirjojaan, innokkaimmat lukivat jopa seisaaltaan. Ilman kirjaa istuskeleva nuorimies kuuntelee luultavasti keskittyneenä äänikirjaa?! Tällainen sosiaalinen olohuone on varsin toimiva konsepti, ja luultavasti se näkyy myös kirjojen myynnissä. Vaimoni tytär löysi sieltä mieleisensä kirjan, joten mekään emme lähteneet Shakespearistä aivan tyhjin käsin. Prahan hyvästelimme sitten pääsiäismaanantaina, enkä yhtään ihmettelisi, jos vielä päivänä eräänä palaisimme sinne takaisin.

5.9. torstaina klo 18.00-19.00 Hattulan kirjasto ja Mauri Sariola -seura järjestävät perinteisen dekkari-illan, jossa tänä vuonna ovat esiintymässä mm. Terttu Autere, Pertti Laine ja Jaakko Melentjeff. Kuten tarkka lukija huomioi, osallistun tapahtumaan. Tervetuloa siis kuulolle!

Kesäkuussa puolestaan vietetään jokavuotista Dekkariviikkoa (10.6.-16.6.), joka huipentuu 15.6. Helsingin keskustakirjasto Oodissa toteutettavaan Dekkarilauantai-tapahtumaan: Tapahtumassa rikos- ja jännityskirjallisuuden ystävät voivat suorittaa pitkän oppimäärän rakastamansa lajityypin parissa. Tapahtumaan on Komisario Palmu -elokuvanäytöstä lukuun ottamatta vapaa pääsy! Myöhemmin tarkentuvana ajankohtana piipahdan lauantaina lauteilla itsekin eli lupauduin yhteishaastatteluun kirjailija Petri Karran kanssa. Häneltä ilmestyy toukokuussa Tammen kustantamana psykologinen trilleri Musta valo.

Kirjalijavieraat tapahtumassa:

Marja Aarnipuro, Tapani Bagge, Heine Bakkeid (NOR), Carlos da Cruz, Eva Frantz, Taina Haahti, Jørn Lier Horst (NOR), Petri Karra, Erin Kelly (UK), JP Koskinen, Pekka Lehtinen, Harri Nykänen, Jaakko Melentjeff, Seppo Mustaluoto, Sonia Paloahde, Timo Saarto, Timo Sandberg, Jari Salonen, Emelie Schepp (SWE), Jarkko Sipilä, Jarkko Stenius, Jan Stocklassa (SWE), Antto Terras, Kalle Veirto, S/S Urst eli kirjailijapari Salla Simukka & Siri Kolu sekä Tomas Gads eli kirjailijapari Satu Roos & Kaisa Nummela.

Dekkarilauantai-tapahtuman järjestää Suomen Kustannusyhdistys yhteistyössä kirjankustantajien kanssa. Tapahtumassa mukana ovat Atena, Aula Kustannus, Bazar Kustannus, Crime Time, Gummerus, HarperCollins Nordic, Into Kustannus, Karisto, Kustantamo S&S, Like Kustannus, Minerva Kustannus, Otava, ja Tammi.

Huhtikuussa tuli paikallisradio Moreenista ulos haastatteluni iltapäivämakasiiniohjelma Verstaan yhteydessä. Haastattelun teki toimittaja Pia Sivunen Tampereen kauppahallissa, jossa kahvittelimme iltapäivästä. Alun perin toimittaja oli kaavaillut haastattelukävelyä Amurista kauppahalliin eli rikospoliisi Paula Korhosen aamuisen työmatkan jalanjäljillä, mutta tuulisen sään myötä päädyimme äänityksen kannalta häiriöttömämpään vaihtoehtoon. Ohjelma tulee myöhemmin kuunneltavaksi Radio Moreenin sivustolle Soundcloudiin, mutta vielä se ei ole sinne asti ehtinyt.  8.5. keskiviikkona puolestaan ilmestyy Tampereen evankelisluterilaisten seurakuntien ilmaislehti Silta, jossa on toimitussihteeri Asta Kettusen tekemä haastattelu minusta ja Papin kostosta. Silta-lehti kattaa ilahduttavasti koko Tampereen talousalueen.  Jos Tampereella asuvat aikamiespoikani lukevat tämän blogikirjoituksen, isukilta terveisiä, että ottakaa nyt ihmeessä “EI MAINOKSIA”-teipit edes keskiviikoksi pois postiluukusta.

Luulen, että tässä oli kaikki päivitettävien uutisointien osalta.

Seuraavan blogin kirjoitan taas kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina kesäkuun alussa. Toivottavasti ilmat lämpenevät ja kukin saa tahollaan ja tavallaan nauttia suvesta, joka kaikki on vielä muutamaksi kuukaudeksi edessä päin. Muistakaa lukea ja erityisesti kirjoja! Saa kuunnellakin kirjoja, toki…

Jaa sosiaalisessa mediassa: