Dekkarilauantai, arvosteluja ja Pielavesi

11.7.2019

Heinäkuun alkuun kaavailtu blogin päivitys on hiukan myöhässä, mutta meriselityskin on pätevä: Kuun alussa alkoi pienimuotoinen loma, joka vei meidät pitkähkölle Kaakkois- ja Itä-Suomen kiertueelle Lappeenrantaan, Mikkeliin, Savonlinnaan (Olavinlinnaa unohtamatta), Kerimäelle, Uuden Valamon luostariin Heinävedelle ja lopuksi Pielavedelle kesämökkeilemään.  Vauhtia on ollut niin hirmuisesti, että en ole edes yrittänyt keskittyä blogin ajattelemiseen.  Kiitos Savonlinnan Oopperajuhlien, majoituspaikat olivat kortilla, joten yövyimme puolen tunnin ajomatkan päässä Kerimäellä Wanhan Apteekin Majatalossa. Se olikin näky sinänsä, sellainen ulkomaaliltaan rankasti hilseillyt puutalo, joka muistutti Batesin motellia Hitchcockin hyytävästä elokuvasta Psyko. Hyvin persoonallinen majatalo on auki ympäri vuoden, ja näin kesäaikaan se on kuulemma täyteen buukattu, joten kannattaa netin kautta varata huone hyvissä ajoin ja mieluiten jo keväällä. Majatalon hinta-laatusuhde oli odotusten mukaisesti kohdillaan, kiitoksia vain. Kerimäeltä lähtiessä kävimme vielä kurkkaamassa maailman suurimman puukirkon, joka oli kyllä komea näky! Sitten ajelimme osin kinttupolkuja myöten Heinävedelle Uuden Valamon luostariin ja osallistuimme juuri alkaneeseen Vanhassa kirkossa järjestettyyn rukoushetkeen. Ystävällinen munkki tuli kädestä pitäen opastamaan heti alkumetreillä, että miesten ei toki tarvitse kirkossa peittää päätään hunnulla. Mikä helpotus! Muutoin Uutta Valamoa voi kernaasti suositella tutustumiskohteeksi, mutta kannattaa varata aikaa useampi tunti tai jopa yöpyminen luostarin hotellista. Ja Valamon munkit! Nam! Söin kaksi omenahillomunkkia kahvin kanssa. Harmitti, että en älynnyt ottaa vielä pussillista mukaan Pielavedelle.

Uusi Valamo

Ja sitten kirjallisiin touhuihin. Kesäkuulle osui Papin koston kirja-arviot Suomen Dekkariseuran Ruumiin kulttuuri -julkaisuun ja Aamulehteen. Lisäksi kävin 15.6. Helsingin keskustakirjasto Oodissa, jossa toteutettiin kolmatta kertaa Dekkarilauantai-tapahtuma. Samalla reissulla oli vielä kirjailijahaastattelu Rosebudin Kolmen sepän kirjakaupassa.

Keskustakirjasto Oodissa oli kuulolla kivasti väkeä, kun Juha Hietanen yhteishaastatteli Tammen kirjailija Petri Karraa ja minua. Petriltä on toukokuussa julkaistu uusin dekkari Musta valo, jonka olin ehtinyt jo lukea.  Todella vahvaa kerrontaa, toivottavasti siitä kaavailtu tv-sarja toteutuu. Haastattelun jälkeen signeerauspisteellä kävi entinen työkaverini psykologi-Hanna, joka oli juuri aloittanut lomansa ja oli Helsingissä käymässä siskollaan. Hän oli lehdestä huomannut Dekkarilauantai-tapahtuman ja bongannut ohjelmasta Petrin ja minun haastattelun.  Oli mukava tavata pitkästä aikaa, mutta kuulumisten vaihtamiselle ei jäänyt aikaa muutamaa lausetta enempää, kun piti jo ehättää Rosebudiin.

Poseerattiin Petrin kanssa kirjoinemme. Vaimolleni tiedoksi, että minä olen kuvassa vasemmalla ja Petri oikealla (sisäpiirihuumoria).

Ylhäällä Juha Hietanen  jututtaa Petriä ja minua, joskin olen juuri nyt äänessä… Ja tuossa alempana vielä muisto Rosebudin kirjakaupasta. Itse kirjakauppa oli keskeisellä paikalla Kolmen sepän patsaan tuntumassa, mutta luultavasti helteinen ja aurinkoinen sää oli vetänyt väen puoleensa ulkosalle katukahviloihin. Kirjakaupassa piipahteli lähinnä vain yksittäisiä asiakkaita vilvoittelemassa.  Parinkymmenen asteen pakkanen ja lumipyry olisi voinut olla otollisempi ajankohta?!

Tähän kohtaan mainostan vaihteeksi tulevia tapahtumia: 8.8. torstaina klo 19.00 olen haastateltavana Tampereen Kirjojen Yössä Akateemisessa Kirjakaupassa.  No, kyseessä on laajemmin Tapahtumien Yö. Ennen minua haastatellaan klo 18.30 Arttu Tuomista (Verivelka, WSOY) ja heti jälkeeni klo 19.30 haastatellaan Matti Rönkää (Uskottu mies, Gummerus). Akateemisen kirjailijakattaus on muutenkin koko päivän hyvin mielenkiintoinen, voit täältä kurkata ohjelman kokonaisuudessaan: Klikkaa tästä linkki auki!

15.6.2019 haastattelu Rosebudin Kolmen sepän kirjakaupassa

Hattulan kirjaston ja Mauri Sariola -seuran perinteinen Dekkari-ilta järjestetään  5.9. torstaina klo 18.00-19.00, jossa esiintyjinä ovat Terttu Autere, Pertti Laine ja allekirjoittanut.  Jos liikut kulmilla, tervetuloa mukaan! Lokakuussa osallistun Turun kirjamessuille 5.10., samoin kuin Helsingin kirjamessuille sekä 26.10. että 27.10., mutta ohjelmien tarkemmista sisällöistä ja ajankohdista sitten, kun kirjamessut julkaisevat ohjelmistonsa. Syksyksi on siis jonkin verran vierailuja luvassa, mikä on ihan hyvä juttu, sillä miten sitä muuten saisi kirjojaan mainostettua.

Ruumiin kulttuuri tuli kesäkuussa postista Dekkarilauantain jälkeisellä viikolla, ja lehdestä löytyi myös Papin koston kirja-arvio. Se oli oikein kannustavaa luettavaa. Jos et ole jo Suomen dekkariseura ry:n jäsen, kannattaa ehdottomasti liittyä mukaan. Jäsenenä saat neljä kertaa vuodessa ilmestyvän Ruumiin kulttuuri -lehden, jossa esitellään kaikki uudet kotimaiset ja ulkomaiset suomenkielellä julkaistut dekkarit. Lisäksi lehdessä on kiinnostavia artikkeleita jännistyskirjallisuuden ytimestä ja liepeiltäkin. Luen sen yleensä kannesta kanteen, ennen kuin seuraava numero ilmestyy kolmen kuukauden kuluttua. Toki lehden voi tilata ilman jäsenyyttäkin.

Ruumiin kulttuuri, Papin koston kirja-arvio

Kesäkuussa tuli myöskin yhteydenotto Kulttuuritoimituksesta, ja sovimme haastattelun työapaikalleni Tipotien sosiaali- ja terveysasemalle. Kiitos liukuvan työajan, aloitin työpäiväni pari tuntia tavanomaista myöhemmin, jotta saimme kiireettömän haastattelutuokion Tipotien ylimmän kerroksen näköalakahvilassa. Toimittaja Marja Aaltion kanssa turistessa olisi vierähtänyt vaikka koko päivä. Tässä linkki Kulttuuritoimituksen juttuun ja pari valokuvaa Tipotien haastattelusta. Mainittakoon vielä, että Suomen suurin kulttuuritoimitus seuraa kulttuurielämää Tampereen ja Pirkanmaan näkökulmasta. Alla olevasta linkistä pääset sekä haastatteluun että Kulttuuritoimituksen sivuille, joihin kannattaa tutustua muutenkin:

Kulttuuritoimitus, haastattelu Tipotiellä (klikkaa tätä tekstiä)

Erityisen tervetullut yllätys oli, että Deutsch-Finnischen Rundschau julkaisi kirja-arvion Hukkuneiden saksankielisestä käännöksestä Die Ertrunkenen. Itse en saksankieltä taida, mutta jos haluat lukea kirja-arvion, se on tässä:

Die Rezension von Jaakko Melentjeffs ”Dier Ertrunkenen” aus der Deutsch Finnischen Rundschau

Aamulehdessä toimittaja Juha Sihto puolestaan oli arvioinut useita kotimaisia ja ulkomaisia dekkareita, ja Papin kosto oli päässyt mukaan. Kirjani oli päässyt kovin kansainväliseen ja ansioituneeseen seuraan, täydennettynä vahvoilla kotimaisilla dekkaristeilla. Tässä keskinäisessä tähdin suoritetussa arvioinnissa, ellei peräti kilvoittelussa,  kolmen tähden Papin kosto piti kuitenkin mallikkaasti pintansa, josta jäi tekijällekin hyvä mieli. Tässä Aamulehden kirja-arvio Papin koston osalta:

Ja sellainenkin kiva juttu tuli toteutettua kuin kirjanmerkkien tekeminen. Sain siihen idean, kun Facebookissa oli valokuvia Helena Väisäsen Kuolemantuoksu-dekkarin saksankielisen Farmaberg-käännöksen kirjajulkkareista Zürichissä. Lähestyin asiassa sekä Atenaa että Antiumia, joilta sainkin sitten tarvittavan materiaalin ennen kuin ehdin tajuta edes pyytää. Suurenmoinen kiitos molemmille kustantajille! Tehtäväkseni jäi ainoastaan kirjanmerkkien tilaaminen, joka sujuikin kesään sopivasti helposti kuin heinänteko. Ajattelin, että kirjanmerkkejä on mukava jakaa vaikkapa tulevissa tilaisuuksissa. Ja toden totta, kirjanmerkeistä tuli hienommat kuin uskalsin edes toivoa. Toiselle puolelle tuli suomenkieliset kirjat ja toiselle puolelle saksankielinen kirja.

Jep, olen itse sellainen kirjanmerkkifriikki, ja niitä pitää haalia milloin mistäkin, kun kohdalle sattuu. Valamossa olisi ollut nahkaisia kirjanmerkkejä, mutta jostain systä jäi tällä kertaa ostamatta. Moinen umpimielisyys täytynee oikaista seuraavalla Valamon reissulla. Todellisuudessa tulee sitten käytettyä samaa yhtä tai kahta kirjanmerkkiä, mutta niitä pitää vain olla riittävän paljon saatavilla… Kesälomareissulla olen lukenut Markus Ahosen uusinta Sieluttomat-kirjaa (WSOY), ja sen välissä on tietenkin vielä kovin uutukainen oma kirjanmerkki fiilistelymielessä. Markus puolestaan on kirjoittanut hienon tarinan; toivottavasti mahdollisimman moni kirjallisuuden ystävä löytää sen luettavakseen.

Pielavedellä meillä on ollut vaihtelevat sääolosuhteet, oikeastaan vain porottava helle ja myöskin ukonilma ovat loistaneet poissaolollaan. Pielaveden kesäinen järvimaisema on ollut mykistävän kaunista katseltavaa. Keskiviikkona kannoimme puutarhatuolit laiturille ja vietimme tätä maisemaa katsellen (lukemisen ohessa) melkein koko päivän. Oi, Suomen kesä!

Pielavesi

Palaan elokuun alussa taas kuukauden ensimmäisen sunnuntain blogipäivityksiin. Tästä heinäkuun päivityksen ajankohdan lipeämisestä pahoittelut taannoista ministeritason pahoittelua mukaellen: ”Sori siitä.”

Ja edesmennyttä isääni siteeraten: ”Eletään jälleennäkemisen ihanassa toivossa.”